menukalendarium

Środa, 2018-12-12

Imieniny:

Ady, Aleksandra
ankieta

Gdzie spędziłeś wakacje ?

Pokaż wyniki
statystyki
  • Odwiedziło nas: 256012 osób
  • Do końca roku: 19 dni
  • Do wakacji: 196 dni
koniec statystyki
Logo BIP

Przysmaki z przedszkolnej kuchni

Jesteś tu: » Strona startowa » Przysmaki z przedszkolnej kuchni

 

Proponujemy rodzicom przepisy potraw z naszej przedszkolnej kuchni, które dzieci bardzo lubią i chętnie zgłaszają się po dokładkę.

 

Spróbujcie i w domu - życzymy smacznego!!!

Ciasteczka marchewkowe

 

 

  • 100 g marchewki startej na drobnych oczkach i odciśniętej z soku
  • 150 g mąki
  • 40 g płatków owsianych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 120 g masła
  • pół łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie

 

  1. W dużej misce umieść wszystkie składniki (masło w kawałkach) i szybko zagnieć ciasto.
  2. Schowaj ciasto na godzinę do lodówki.
  3. Po schłodzeniu ponownie zagnieć ciasto.
  4. Z ciasta formuj kulki.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut - do zrumienienia.
  6. Po upieczeniu ostudź.

 

 

Kopytka z sera

 

0,5 kg twarogu

11 dkg grysiku

3 dkg mąki ziemniaczanej

3 dkg mąki pszennej

3 dkg cukru

1 jajko

budyń śmietankowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

szczypta soli

 

Wszystkie składniki wymieszać, uformować kopytka i gotować w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną.

Ugotowane kopytka polać stopionym masłem i posypać cukrem.

 

 

 

Kotleciki z jaj

 

Potrzebne składniki:

 

10 jaj ugotowanych na twardo

2 jajka surowe

1 bułka maczana w mleku

1 cebula

sól, pieprz do smaku

bułka tarta do obtoczenia kotlecików

 

Ugotowane jajka zmielić na maszynce do miesa (lub zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami) razem z namoczoną bułka. Cebulkę zeszklić na złoto na 1/4 kostce masła - wymieszać ze zmielonymi jajkami i bułką, dodać 2 jajka. Wszystkie składniki wymieszać i uformować małe kotleciki - każdy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!

 

 

Kotleciki z piersi kurczaka

 

Potrzebne składniki:

 

0,5 kg piersi z kurczaka

2 łyżeczki vegety

1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

3 łyżki oleju

1 średnia cebula

2 jajka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, umyć i również drobno pokroić. Wymieszać z przyprawami i olejem, wstawić do lodówki na całą noc. Jajka sparzyć. Z białek ubić pianę dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną i wszystko delikatnie wymieszać z piersiami. Do patelni wlać olej i rozgrzać go. Na rozgrzany już olej łyżką kłaść przygotowaną masę i smażyć z obu stron.

 

Smacznego!!!

 

 

 

Racuchy z jabłkami


Potrzebne składniki:

 

0,5 kg mąki

0,6 litra mleka

1 jajko

4 dkg masła

5 dkg drożdży

4 dkg cukru

1 cukier waniliowy

0,5 kg jabłek

olej do smażenia

cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

Z mleka odlać niewielką ilość, dodać  drożdże, trochę cukru i mąki (przygotować rozczyn). Masło rozpuścić w rondelku. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz stopione masło, wbijamy jajko, dodajemy mleko oraz pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). W tym czasie myjemy jabłka, obieramy ze skórki i kroimy na małe cząstki. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy. Tak przygotowane ciasto kładziemy łyżką na rozgrzany olej i pieczemy na złoty kolor z obu stron. Upieczone racuchy wyjmujemy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Podajemy na gorąco z ulubionym kompotem - smacznego!!!


 

 

 

 

Opracowanie: szkolnastrona.pl